Rockstart-startups veranderen de gezondheidszorg op Novio Tech Campus in Nijmegen

News / 10-12-2019

Tien internationale startups zijn in Nijmegen aangekomen en starten het Rockstart Digital Healthprogramma van 2018. Vijfentwintig getalenteerde mannen en vrouwen zullen de komende zes maanden doorbrengen op Novio Tech Campus, het hart van Health Valley. Een mooie toevoeging aan het Nijmeegse ondernemersklimaat en in het bijzonder aan Novio Tech Campus.

 

Dit is het derde jaar dat de Rockstart Digital Health Accelerator wordt georganiseerd op Novio Tech Campus. Rikus Wolbers, directeur van Novio Tech Campus, is blij met de nieuwe lading talenten op de campus: “Het Rockstart-programma geeft elk jaar weer een internationale impuls aan de activiteiten op de campus. Het is mooi om te zien dat we in Nijmegen in staat zijn deze starters naar onze regio te halen. Dat startups uit onder andere Wit-Rusland, Roemenië en de Verenigde Staten hiernaartoe komen om van ons te leren, bewijst dat er in Nijmegen een hoop gebeurt op het gebied van Health en High Tech.”

 

Gezondheidszorg kan gebruiksvriendelijker
Op de campus werken de startups aan hun producten en diensten, gericht op het verbeteren van alle aspecten van de gezondheidszorg: van rehabilitatie ondersteund door Virtual Reality tot aan vroege diagnoses van oogziekten. Wel zijn er een aantal duidelijke thema’s te onderscheiden; een daarvan is ‘controle voor de patiënt’.

 

“In het algemeen zien we een stap in de richting van empowerment van patiënten”, zegt Akshat Kshetrapal, programma directeur van Rockstart Digital Health. “Patiënten krijgen meer controle over hoe zij omgaan en leven met hun ziekten. Dit omvat chronische aandoeningen, aandoeningen gerelateerd aan ouderdom en revalidatie. Als we op elk moment films kunnen aanvragen op Netflix, waarom kunnen we dan niet net zo gemakkelijk een fysiotherapeut vinden?”

 

“We love startups”
Rockstart ‘houdt van startups’ en stimuleert de jonge bedrijven op verschillende manieren. De startups die deelnemen aan het Digital Health-programma ontvangen € 20.000 in contanten, in ruil voor acht procent aandelen. Daarnaast krijgen alle Rockstart-startups toegang tot meer dan 50 deals, ter waarde van ongeveer € 600.000. Voorbeeld hiervan zijn samenwerkingen met Amazon Web Services, Google Cloud Platform en Microsoft Bizspark.

 

Het Digital Health-programma van dit jaar heeft startups en scale ups verzameld in verschillende fasen. Het programma kan logisch worden onderverdeeld in drie tracks. 1) De fundamentele track, waarbij startups zich richten op product-market fit en vroege validatie. 2) De strategie- en operatie track. En 3) de scale up track, die de teams in de latere fase helpt om duurzaam te groeien. De startups gaan door deze fasen heen en bewegen zich tussen deze fasen gedurende het programma.

 

Het programmateam is dit jaar ongeveer net zo internationaal als de groep startups zelf en wordt geleid door programma directeur Akshat Kshetrapal en ecosysteem directeur Casper Smeets. Samen met meer dan 80 mentoren en partners zullen zij de teams begeleiden en ondersteunen tijdens hun ‘ondernemersreis’. Gedurende dit proces bevinden de startups zich in een zeer actief netwerk van zorgprofessionals en partnerorganisaties om hun business te valideren en op te schalen. Tot de partners van de Digital Health-accelerator behoren enkele van de belangrijkste ecosysteem partners in de regio, zoals: Radboudumc, Briskr, IKONE en vele anderen.